Drie redenen waarom je mobiel je het nieuwe polio virus kan geven Hoe jij zorgt dat jij het niet krijgt

Er is een nieuw soort virus in ons land, kopte de Volkskrant 30 september 2017 (klik hier voor het artikel). Een virus dat verlamming veroorzaakt, net als het vroegere poliovirus. Er is geen behandeling voor. Dus voorkomen is beter, want genezing is er niet.

Men stelt dat door de massale vaccinatie het poliovirus met de bijkomende kinderverlamming, zo goed als uitgeroeid is. Maar is dit wel waar? Bekend is dat virussen muteren, zeker als je ze steeds in omloop houdt door vaccinatie (er wordt weliswaar een geïnactiveerd virus ingespoten, maar dat leidt niet tot minder dragers van het poliovirus in het maagdarmstelsel “All the evidence collected so far indicates that children immunized with polio vaccine are as likely to carry the living polio virus as are unvaccinated children”.

Bovendien is het middel dat gebruikt wordt om het virus inactief te maken, Formaline, alleen werkzaam buiten het lichaam en niet binnenin. Virussen zijn ook niet gek, die willen overleven en dus muteren ze.

Diegene die verder lezen dan hun neus lang is weten ook dat het poliovirus al lang voordat massale vaccinatie toegepast werd, op zijn retour was.

Sterker nog, in het 1955 werd het geïnactiveerde levende virus als vaccin ingespoten. Dit veroorzaakte juist een polio-epidemie, dus ging het aantal gevallen van polio toen omhoog. In 1960 ging men nogmaals het orale polio vaccin gebruiken (OPV), waardoor er weer een piek kwam in het aantal besmettingen.

Het was namelijk de verbeterde hygiëne begin 1900, het sluiten van de open riolen, het beter luchten van de huizen en schonere voeding die er voor zorgde dat het poliovirus verdween. En niet de massale vaccinatie. Want het poliovirus wordt gevonden in, ja je raadt het al, ontlasting.

Haalt het massale vaccineren nu zichzelf in? Hebben we te maken met een mutatie van het oorspronkelijke poliovirus type 1? Bekend is dat kinkhoest eens in de zoveel tijd opduikt. Dit komt door mutaties van het kinkhoestvirus. Ondanks het vervroegd en herhaaldelijk vaccineren lukt het maar niet kinkhoest te elimineren uit de bevolking.

Tijd en onderzoek zal ons leren of het nieuwe virus genaamd EV-D68, een poliovariant is of niet.

Maar de vraag die ik veel belangrijker vind is, hoe kan dit nou gebeuren? Ons voedsel in sterieler dan ooit, we hebben overal (desinfecterende) handzeep en water tot onze beschikking, wc’s worden ontsmet met chloor en iedereen heeft luchtroosters in de ramen zodat er goed gelucht kan worden. Daar zit het hem dus niet in.

Want het poliovirus wordt gevonden in, ja je raadt het al, ontlasting.

Ik denk dat de mobiele telefoon de schuldige is. Al in 2011 bleek uit een Brits onderzoek dat op 1 op de 6 (16%) mobiele telefoons poepbacteriën blijken te zitten. In Birmingham was dit zelf 41%.

Tegenwoordig neemt bijna iedereen zijn of haar telefoon mee naar het toilet. Even e-mailen, facebook bekijken, een berichtje versturen. Ik doe het zelf ook. Na het toiletbezoek was ik altijd mijn handen en leer mijn kinderen dit ook, maar desondanks waren er in London alleen al 26% toiletbezoekers die hun handen niet goed wasten.

Er werd gezocht naar E. Coli, maar Salmonella en Capylobacter komen veel vaker voor en veroorzaken vaak diarree door overdracht via poep. In landen zoals Afrika is diarree nog altijd nummer 1 doodsoorzaak, vooral van jonge kinderen. En het poliovirus leeft ook in poep, en dus overleeft dit ‘nieuwe poliovirus’ op onze mobiele telefoon. Want die wassen we niet.

Dit onderzoek is uit 2011, het is nu 2017. Het is aannemelijk dat het percentage mobiele telefoonbesmettingen nu veel hoger ligt dan toen, omdat steeds meer mensen hun mobiel meenemen naar het toilet. In 2016 wees een onderzoek uit dat veel mobiele telefoons smeriger zijn dan de wc bril, en dat er op sommige mobiele telefoons zelfs de gevreesde ziekenhuisbacterie MRSA aangetroffen was.

Wist je dat sinds de mobiele telefoon er is, het voor het eerst is dat mannen langer op het toilet zitten dan vrouwen? Maar dat is voer voor een volgend blog artikel.

Het onderzoek gaf ook aan dat bacteriën beter overleven in een koud en vochtig klimaat, en laten wie dat nu net hebben in Nederland.

De oplossing? Zorg dat je volgende telefoon een waterdicht exemplaar is zodat je die ook gewoon kunt wassen als je je handen wast. Wat ik zelf regelmatig doe is de telefoon – maar ook het hoesje -, het toetsenbord van mijn laptop, en de IPad afnemen met hygiënische doekjes. Want ja, mijn telefoon niet meenemen naar het toilet wordt wel èrg lastig om aan te leren.

Getagd met , ,