Geen kind is hetzelfde

Ieder kind heeft wel eens wat. Uw kind kan steeds verkouden zijn, oorpijn of buikpijn hebben, erg moe zijn of hoofdpijn hebben als het uit school komt. Het kan angstig zijn s’ nachts of op school. Of het is erg druk en eet slecht. Baby’s kunnen erg veel huilen of slecht slapen, zonder duidelijke oorzaak. Er kan iets acuuts zijn, of iets dat al langer bestaat zoals bijvoorbeeld bedplassen, koortsaanvallen, of gedragsproblemen. Bij elk kind kunnen de symptomen weer anders zijn.

Natuurlijk beter worden met veilige medicatie.

Als ouder wil je graag wat doen. De homeopathie is daar bij uitstek een goede aanpak voor. Het is een natuurlijke en effectieve geneeswijze door het gebruik van veilige medicatie, zonder vervelende bijwerkingen.

Uw kind staat centraal, dat telt in de klassieke homeopathie.

De homeopathische behandeling van kinderen is over het algemeen erg dankbaar. Het beeld is meestal duidelijk en minder gecompliceerd dan bij volwassenen. Hoewel jonge kinderen hun verhaal nog niet kunnen doen, tonen zij hun emoties en lichamelijke reacties vaak zonder remmingen. Door het verhaal van de ouders, een goede observatie en onderzoek van de homeopaat, ontstaat een duidelijk beeld. Hierop kan deze een passend homeopathisch middel voorschrijven.

Niet alleen waar uw kind last van heeft is belangrijk, maar ook hoe het een en ander is ontstaan. De balans kan immers door veel dingen verstoord worden.

Bij kinderen speelt het verloop van de zwangerschap, ingrijpende gebeurtenissen bij een van de ouders of tussen de ouders, en erfelijke factoren soms een rol en zijn belangrijk voor de keuze van het geneesmiddel.

Een totaal-aanpak.

Als klassiek homeopaat houd ik hier allemaal rekening mee. Door deze ‘totaal-aanpak’ zal een homeopathisch middel  naast het verbeteren van de gezondheid, ook preventief werken: kinderen worden minder snel ziek en herstellen sneller. Dat betekent dat als uw kind door de homeopathische behandeling in balans komt, u ook positieve veranderingen op ander gebied kunt waarnemen, zoals het gedrag.

Niet alleen het eczeem of de koortsaanvallen verdwijnen, maar uw kind kan ook rustiger worden en beter gaan slapen. Of uw kind kan minder benauwd worden, maar daarnaast ook beter gaan eten en meer energie krijgen. Een kind zit dan letterlijk lekkerder in zijn of haar vel.

Dit maakt de klassiek homeopathische behandeling zeer geschikt voor kinderen.

3 voorbeelden uit de praktijk:

Amy is 5 jaar.

Amy komt met constante verkoudheid, al meer dan 6 maanden achter elkaar. Haar moeder vertelt: “Ze heeft een constante loopneus en om de haverklap is ze snotverkouden. Ze heeft dan ook vaak last van haar oren. Het slapen gaat hierdoor ook erg slecht. Vaak staat ze ’s nachts naast ons bed en zegt ze dat ze bang is. Daarnaast is ze erg onaardig tegen haar nieuwe zusje. Ze bijt en slaat haar als ik even niet oplet. Ook zegt ze dat haar zusje weg moet”. Tijdens de zwangerschap heeft haar vader in het ziekenhuis gelegen, en is haar moeder erg ziek geweest waardoor ze niet goed voor Amy heeft kunnen zorgen. “Ze heeft het er vaak over, en in haar spelgedrag zie je het terug komen”.

Na één keer een homeopathisch middel genomen te hebben, is Amy niet meer verkouden geweest. Ook is ze niet meer zo gemeen naar haar zusje toe en kan ze beter haar speelgoed met haar delen. Ondertussen is ze al 4 maanden niet meer verkouden geweest en slaapt ze ’s nachts ook weer door. Een hele verademing voor haar ouders.

Jonathan heeft het benauwd en krabt zich stuk.

Jonathan heeft erg last van jeukende plekken in de knie- en elleboogholtes. De jeuk wordt erger door koemelk en kaas. Vooral ’s nachts heeft hij het erg benauwd. Hij krijgt pufjes en hormoonzalf. Maar door de zalf heeft hij last van een dunne huid en mag hij niet in de zon. De pufjes remmen zijn groei en ontwikkeling; hij is klein voor zijn leeftijd. Zijn ouders willen liever niet dat hij ze gebruikt, maar de arts heeft gezegd dat hij ze altijd nodig zal hebben omdat het in de familie voor komt.

Na een paar verschillende homeopathische middelen gaat het veel beter met de jeuk en is hij ’s nachts minder vaak benauwd. Zijn ouders zijn gestopt met de hormoonzalf en hij gebruikt de pufjes nu alleen als hij een aanval heeft en niet meer standaard 2 keer per dag. Hij is gegroeid en in gewicht aangekomen. Een half jaar  later zijn nog een aantal herhalingen van de middelen nodig en daarna niet meer.

Vincent heeft koortsstuipen.

Vincent is een jongen van 2 die heel vaak koortsaanvallen heeft. De temperatuur komt dan boven de 40 graden en hij begint te ijlen. Moeder vertelt: “Hij ziet dingen op de muur die hij wil pakken en als je hem aanraakt aan de benen dan kreunt hij en roept ‘au!’. Als we paracetamol geven zakt de koorts wel, maar die stijgt daarna weer en meestal komt er dan een koortsstuip. Dan valt Vincent weg en is hij niet aanspreekbaar. Hij is helemaal slap. Hij valt in een diepe slaap en het duurt bijna een week voor hij weer goed eet en drinkt. In het ziekenhuis zeggen ze dat er niets aan de hand is; hij heeft geen infectie. Dus kunnen we weer naar huis. Dit duurt nu al een half jaar en we zien Vincent vermageren en hij is erg moe. Hij is ook vaak boos na zo’n koortsaanval en kan dan slaan en schoppen”. De ouders vinden het best eng als hij om de paar weken weer zo’n stuip heeft. “Dat kan toch niet goed zijn voor een kind?”, zegt de vader.

Na een bekend homeopathisch koortsmiddel dat overeenkomt met het mentale beeld van Vincent, heeft hij nog één keer hoge koorts, maar dit keer zonder stuip. Zijn moeder is wel heel erg ongerust, maar krijgt na deze keer vertrouwen. Vincent heeft daarna geen koortsaanvallen meer en hij eet weer goed, 2 jaar later nog steeds. Ook is zijn boosheid een heel stuk minder geworden.

De voorbeelden komen rechtstreeks uit de praktijk, de namen zijn om privacy redenen veranderd.