Wat als een rouwproces je rauw maakt? Hoe je verdriet met homeopathie een plek geeft.

Verdriet is iets wat veel mensen met zich mee dragen. In alle soorten en maten. Van een ex-vriend(in) of ex-levenspartner tot het verlies van een ouder of kind. Zelf heb ik ook veel verdriet gehad. Over mijn vader en mijn ex-man. Maar ook van mijn eerste liefde die overging, en mijn poezen die doodgingen. God, wat heb ik gehuild. Soms dacht ik dat ik er niet meer uit zou komen, dat ik niet meer zou stoppen met huilen, dat de pijn in mijn hart nooit over zou gaan. En toch ging het over.

Maar dat geldt niet voor iedereen.

Verdriet moet niet zo heftig zijn dat het je constitutie ondermijnt, dat het je onderuit haalt. Bij sommige mensen is dat wel zo.     Ze

  • eten nauwelijks,
  • zonderen zich af van de buitenwereld,
  • sluiten zich op in zichzelf.
  • raken in een depressie omdat ze het verdriet niet onder ogen durven komen.
  • Soms werken ze een hele dag en als ze dan thuis komen huilen ze alleen maar. Tot ze helemaal leeg zijn.

Herken jij je hierin? Dan is homeopathische ondersteuning wellicht iets voor jou.

Zelf heb ik ook zo’n periode gehad, ik was toen 18. Ik werkte op Schiermonnikoog, en als ik dan klaar was met werken ging ik naar het strand om daar uren te lopen huilen, met mijn walkman op (het was 1992). Na afloop ging ik afgepeigerd terug naar huis. Ik wou met niemand praten. Tegen anderen deed ik heel vrolijk, niemand zag iets aan mij. Ik was vergeetachtig, soms boos om niets. Ik ging veel uit, om de pijn te vergeten. Maar die was de volgende dag keihard weer terug. Ik wou dat ik toen hulp had gehad, verlichting, maar niet in de vorm van antidepressiva of zo. Meer iets dat me weer in balans bracht.

In de afgelopen jaren heb ik in mijn praktijk mogen waarnemen wat homeopathie kan doen bij intens verdriet dat maar geen plek, geen rust lijkt te vinden in je hart en je ziel.

De juiste homeopathische remedie in combinatie met het consult is een steun in de rug. Mensen die bij mij zijn gekomen omdat ze ondersteuning wouden in hun rouwproces hebben mij vaak achteraf verteld hoe prettig ze dat hebben ervaren. Een aantal wil ik met je delen.

Roy zei: “Het homeopathische middel heb ik ervaren als steun, als iets dat steeds bij me was. Het neemt het verdriet niet weg maar het helpt wel de scherpe randjes er af te halen waardoor het rouwproces draaglijk wordt”.

Eva zei: “Ik word niet meer zo in beslag genomen door mijn verdriet”.

Jantine vertelde: “Ik heb hele helende dromen gehad waardoor ik het verdriet eindelijk een plekje heb kunnen geven”.

Brechtje zei over de dood van haar man: “Het is niet zo dat het verdriet weg is, want dat zou ik ook niet willen, maar wel dat het wat verder van mij af staat. Ik kan nu ook weer de fijne gevoelens ervaren van de leuke herinneringen die ik van hem heb, in plaats van alleen maar de pijn.”

Vincent zei: ”Ik heb jarenlang rouwverwerkingstherapie gehad en met mijn hoofd kon ik het allemaal beredeneren maar mijn lichaam wilde niet mee, het bleef zo’n pijn doen. Nu is die pijn weg. Ik wou dat ik eerder was gekomen”.

In 1992 was ik nog niet bekend met de homeopathie en wat dat kan betekenen voor je in tijden van verdriet. Toen ik in 2000 ging scheiden volgde ik de homeopathieopleiding al. Ik heb toen zelf ervaren hoe een remedie als Ignatia mij heeft geholpen om het verlies te verwerken, dat ik weer kon slapen en dingen in perspectief zag. Ik merkte altijd direct wanneer het uitgewerkt was, want dan verlangde ik weer zo terug naar mijn ex. Met Ignatia kon ik afstand nemen. Later heeft de remedie Natrium Muriaticum mij geholpen om niet verbitterd te raken. Nu ben ik alweer 12 jaar gelukkig en in een gezonde relatie met mijn huidige man!

(De namen zijn om privacy redenen gefingeerd)

Heb jij het gevoel dat het verdriet zo groot is dat je het niet kan behappen, en wil je weten of homeopathie jou kan helpen in jouw situatie? Bel dan, stuur een mail of maak direct online een afspraak.

Getagd met , , , ,