Wat kan FC Groningen leren van de homeopathie?

Misschien herken je dit: Je hebt zo’n hoofdpijn dat zelfs knipperen met je ogen al pijn doet. Of je hebt zo’n verkoudheid opgelopen waarbij je zo hard moet hoesten dat je een tussenribspier verrekt of je ribben kneust. Elke beweging doet zoveel pijn dat je nauwelijks nog durft adem te halen. 

Heb je wel eens zo’n heftige kneuzing gehad waarbij je dat lichaamsdeel nauwelijks durfde te bewegen omdat het zo’n pijn deed?

Mijn man houdt van voetbal, zoals veel mannen dat doen. Zo is hij begin dit jaar benoemd tot keeper van zijn eigen club. Bij de eerste wedstrijd waren zijn ploeggenoten meteen heel erg trots op hem: ‘Wauw, wat een mooie duik was dat! Je leek Sergio Padt wel. Top man!’ Mijn man was de held want hij had de wedstrijd gered.

Toen manlief die middag thuiskwam keek hij niet zo blij meer. ‘Ik kan nauwelijks ademhalen, zo’n pijn heb ik’. Hij was bij die mooie duik naar de bal hard terecht gekomen op zijn ribben. Diagnose: zwaar gekneusd of gebroken. Volgens een bevriend radiologisch laborant, zijn gekneusde ribben pijnlijker dan gebroken ribben. 

Behandeling bestaat uit rust. 

Genezing duurt 6 weken. 

Ik startte direct met Arnica voor de kneuzing; er was al een mooie blauwe plek zichtbaar. Dit hielp wel om de zwelling tegen te gaan, maar tegen de pijn werkte het onvoldoende.

Bij botbreuken denk ik altijd ook meteen aan Symphytum, oftewel smeerwortel. In het Engels heet het heel toepasselijk Bone-knit, wat ‘botbreien’ betekent. Het staat in de natuurgeneeskunde en de homeopathie bekend om het stimuleren van de aanmaak van botweefsel.

Het heeft een gunstige invloed op de botmatrix, waardoor complexe botbreuken beter helen. Helaas deed ook dit middel vrij weinig voor de pijn.

Ondertussen zat manlief op de bank en bewoog zich nauwelijks. ‘Zolang ik maar helemaal stil blijf zitten gaat het wel. Maar als ik ook maar iets doe – hoesten, lachen, ademhalen – dan verga ik van de pijn’. Hij nam er ook maximaal paracetamol en Ibuprofen naast, maar dit hielp nauwelijks. 

Ik observeerde wat hij aan het doen was: werken, half liggend, met de laptop op de bank. Hij was kribbig tegen de kinderen en zonderde zich af. Hij wilde niet praten want ook dat deed te veel pijn. En als hij liep was hij net een plank: helemaal verstijfd en krampachtig alles stilhoudend.

Dat zijn kenmerken van Bryonia. Bryonia zit in de homeopathische eerste hulp kit en is afkomstig uit de komkommerfamilie. Het staat in de natuurgeneeskunde en homeopathie bekend om zijn werking op de vliezen die om botten, organen en gewrichten zitten, en de enorme pijn door de geringste beweging.

Na de eerste inname meldt hij: ’de pijn begint af te nemen, eindelijk!’. Ik zie dat hij soepeler loopt en hij begint meer te praten. Hij is vrolijker en komt weer aan tafel eten. Na 2 weken ging hij weer naar zijn werk. De pijn was er nog, maar het was draaglijk. Volgende keer het fanatieke keepen toch maar overlaten aan Sergio Padt zelf.

Over dit middel en nog 35 andere homeopathische middelen leer ik je graag in mijn online Eerste hulp met homeopathie cursus